Vraag en antwoord
Met de producten van het Simcas Prefab stekerbaar systeem en het gebruik van connectoren van onze leverancier, kan een installatie conform NEN1010 worden gerealiseerd. Het bekabelingssysteem van verdelers en geconfectioneerde buigzame leidingen met stekerverbindingen, is geschikt én toegestaan voor vaste aanleg.
– De Nederlandse praktijkrichtlijn NPR5310 – Deel 521: Keuze en installatie van leidingsystemen – Het gebruik van buigzame leidingen en stekerverbindingen voor vaste aanleg, beschrijft deze toepassing. In dit document worden onder andere de toegestane installatie-methoden overeenkomstig tabel 52.A.3 van de NEN 1010:2015 beschreven, met verwijzing naar de basis installatie-methoden (NEN 1010 tabel 52.B.1), zoals deze ook voor kabels bekend is.
– De aanleg met buigzame leiding in kabeldraadsystemen, plintgoot, buis en gebeugeld bevestigd, maar ook direct zonder buis bovenop het verlaagde plafond, worden als toegelaten aangegeven. Aanvullend worden ook toepassingen zonder buis, direct in de constructie van een gebouw, als toegelaten aangegeven. Een buigzame leiding direct in een wand of geïsoleerde wand, in een kanaal betonwand of houtvezelplaat worden als toegelaten beschreven. Men dient bij het kiezen van de installatiewijze rekening te houden dat de mechanische beschadiging van de buigzame leiding en de stekerverbinding wordt voorkomen. Tijdens de aanleg, maar ook na het installeren.
– De stekerverbindingen die volgens de NPR 5310 Deel 521 zijn toegestaan, kunnen een contactdoos en contactstop volgens NEN 1020 zijn, of een installatieconnector volgens NEN-EN-IEC 61535. De connectoren van onze leverancier zijn ontworpen op basis van de NEN-EN-IEC 61535 en voldoen dus aan deze norm.
Ja, onze connector-leverancier schrijft voor dat het connectorsysteem is gebaseerd op de onderhoudsvrije veeraansluittechniek. Diverse componenten beschikken over de push-in CAGE CLAMP®-aansluitingen voor de aansluiting van geleiders. Zo kunnen bijvoorbeeld massieve geleiders direct worden aangesloten.
Onze stekerbare connectoren (770 serie) komen van een Engelse leverancier en zijn onderhoudsvrij volgens de in Groot-Brittannië vastgelegde norm BS 5733:2010. Deze norm beschrijft ‘Maintenance Free’. Onze leverancier heeft het BS 5733 onderhoudsvrij-certificaat ontvangen voor de stekerbare connector serie 770 die Simcas Prefab gebruikt. Onze producten beschikken dus over een langdurige verbindingsmogelijkheid én over alle vereiste eigenschappen om te kunnen worden gebruikt in onderhoudsvrije installaties.
Ja, Simcas Prefab producten maken gebruik van Classificatie B2ca kabels. De CPR-norm (Construction Products Regulation) eist in bepaalde situaties dat bij vluchtroutes B2ca kabels gebruikt moet worden en aangezien wij niet kunnen weten waar ons product precies geplaatst wordt, gebruiken wij uitsluitend classificatie B2ca kabels voor onze producten en koppel- en aansluitsnoeren. Ongeacht waar je onze producten installeert: je voldoet altijd aan de normering.
– De kwaliteit van kabels kan een belangrijke invloed hebben op de ontwikkeling, verspreiding en k de gevolgen van een brand. Denk hierbij aan de rookontwikkeling en het veilig kunnen vluchten via vluchtwegen. Elektrische kabels voor vaste installatie in bouwwerken vallen onder de CPR-norm. Kabels worden hierbij geclassificeerd in verschillende (brand)klassen en worden getest op extra brandeigenschappen.
– Elektrische leidingen zijn zelden de directe oorzaak van een brand. Ze kunnen wel invloed hebben op het verloop en de gevolgen van een brand. Kabels bevatten veel brandbaar materiaal en kunnen bij brand de verspreiding beïnvloeden, ook doordat ze – zowel horizontaal als verticaal – verschillende ruimtes in een bouwwerk met elkaar kunnen verbinden. Het is daarom van belang om leidingen zo te kiezen, dat de verspreiding van brand en rook wordt beperkt en er voldoende tijd is om veilig te kunnen vluchten uit een gebouw. In de CPR wordt onderscheid gemaakt tussen de Euroklassen (ca) A, B1, B2, C, D, E en F, in overeenstemming met de klassen A t/m F voor bouwproducten. In Nederland beperkt de regelgeving zich tot vier classificaties, B2ca, Cca, Dca en Eca.
1. Kabelfabrikanten en importeurs (zie hieronder) zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de brandtesten, het opstellen en beschikbaar maken van de prestatieverklaring (DoP) en het opstellen en aanbrengen van de CE-markering.
2. Een importeur kan volgens CPR ook worden aangemerkt als fabrikant als die het product binnen de EU in de handel brengt. Dat geldt bijvoorbeeld als het product afkomstig is uit een niet-EU-land (derde land). Of als de importeur het product onder een eigen handelsnaam op de Uniale markt in de handel brengt (ook al is het geproduceerd in EU).
3. Distributeurs zorgen ervoor dat alle op de markt aangeboden kabelproducten die vallen onder CPR, zijn voorzien van correcte CE-markering en dat deze producten voorzien zijn van de volgens de CPR vereiste documenten.
4. Installateurs en adviseurs zijn verantwoordelijk voor de juiste keuze van de brandklasse en installatie van de juiste kabel; conform de NEN 8012.
5. Notified bodies (aangemelde instanties) zijn verantwoordelijk voor type beproevingen (witnessing), certificaten en periodieke controle. Eigenaar en/of gebruiker van het gebouw is verantwoordelijk voor het bepalen van het brandrisico, conform het Bouwbesluit en NEN 8012. De Overheid (bijvoorbeeld de inspecties van ILT en NVWA) houdt erop toezicht dat er na 1 juli 2017 geen kabels in de handel worden gebracht door fabrikanten en importeurs zónder dat voldaan is aan de brandclassificatie eisen van de CPR en bijbehorende CE-markering en prestatieverklaring (DoP).
Veiligheid en de juiste wijzen van installeren staat voor ons boven alles. B2ca staat als hoogst aangeschreven type kabel in de CPR norm. Wij als Simcas Prefab zijn verplicht u het juiste advies te geven. Dus ook welke soort kabels gebruikt worden op de verschillende plekken in uw Prefab huis. Aangezien wij niet weten waar de kabels geplaatst worden kiezen wij enkel voor B2ca kabels want dan zit u altijd goed.
Stel uw huis wordt afgekeurd omdat de verkeerde type kabels gebruikt zijn op plaatsen waar het niet mag? Dan zijn de kosten voor de herstelwerkzaamheden niet te overzien. Daarbij moet je bij het installeren van elke kabel de juiste kennis in huis hebben, hiermee verlies je tijdswinst, kans op fouten is vele malen groter. Wij hebben een goed gevoel om het enkel bij B2ca kabels te houden.
Nee, dit is niet toegestaan. Onze connector leverancier schrijft voor dat alle connectoren die wij gebruiken beschikken over de beschermingsklasse IP20. Dan is het niet toegestaan om Simcas Prefab producten buiten te installeren.
Ja, om te voldoen conform NEN1010, dien je op elke koppelbare connectie een borgclip te plaatsen.
Ja, stekerbare installaties met buigzame leidingen mogen conform NEN1010 in kabelgoten worden gelegd. De connectoren van onze leverancier voldoen aan IEC 61535 (VDE 0606-200), male en female voldoen aan de norm EN61535.
Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben, op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor is het Bouwbesluit aangepast en wordt je dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.
Wanneer zijn rookmelders verplicht?
– Per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht.
– Dit geldt voor elke woonverdieping in ieder huis.
– Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouw moeten hieraan voldoen.
– De verplichting geldt ook voor besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.
Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder aanwezig zijn. Simcas Prefab heeft daarvoor een draadloos koppelbaar signaleringsmelder-systeem beschikbaar, dat je informeert als er een melder afgaat. Op je telefoon krijg je direct een notificatie bij activering en daarbij zullen alle gekoppelde melders tegelijk afgaan. Ook bieden wij een bedraadde oplossing aan om de melders te voorzien van voeding en de mogelijkheid om zo de melders aan elkaar te koppelen.
– Op een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hangen.
– Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, moet ook daar een werkende rookmelder aanwezig zijn.
– In tegenstelling tot nieuwbouwwoningen, waarvoor deze wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.
De melders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met rookmelders van vage merken en rookmelders die erg goedkoop zijn. Simcas Prefab levert rookmelders die voldoen aan de NEN-14604 en het CE keurmerk. Je bent niet verplicht om bijvoorbeeld een rookmelder te plaatsen met een batterij die een levensduur van 10 jaar heeft, of aangesloten is op het stroomnet. Een brandmelder met een batterij die 1 jaar meegaat kan dus ook prima.
Ons advies is wel om het meteen goed te doen en rookmelders te kopen met een batterij die 10 jaar meegaat. Dan ben je 10 jaar lang af van vervelende piepjes midden in de nacht en hoef je geen batterijen meer te wisselen.
Wil je maximale veiligheid?
Dan leveren wij ook draadloze koppelbare melders. Als er dan één afgaat, gaat de rest ook af en hoor je overal in huis dat er rook of brand is.
Brandblussers zijn niet verplicht in privéwoningen. Simcas raadt echter aan om altijd een brandblusser in huis te hebben. Je bent wel verplicht om een rookmelder op elke verdieping van uw huis te plaatsen. Zonder brandblusser heb je echter niets om de verspreiding van een brandhaard tegen te gaan. Met een brandblusser kun je schade aan het huis beperken.
Brandklassen en bijbehorende brandblussers:
– Brandklasse: Voor branden van vaste stoffen zoals hout, papier en textiel kun je het beste een schuimblusser gebruiken.
– Brandklasse: Branden van vloeistoffen zoals benzine of olie vereisen een poederblusser.
– Brandklasse: Bij branden met gassen, zoals propaan, butaan of aardgas, is een CO2-blusser de juiste keuze.
– Brandklasse: Voor branden met metalen zoals magnesium of lithium zijn speciale blussers verkrijgbaar.
– Brandklasse: Voor vetbranden, zoals brandende olie of frituurvet, kun je het beste een vetblusser gebruiken.
Wij raden je aan om in een woning een poederblusser te gebruiken, dit is de meest veelzijdige brandblusser op de markt en in geschikt voor Brandklasse A,B,C. Daarbij raden wij je aan om een branddeken in de keuken binnen handbereik te hebben.